Πρώτες βοήθειες για νυχτερίδες

ΑΝ ΒΡΕΙΤΕ ΜΙΑ ΝΥΧΤΕΡΙΔΑ

Οι νυχτερίδες πάλι είναι εντελώς διαφορετικοί οργανισμοί, απαιτείται προσοχή ώστε να μην μας δαγκώσουν. Δεν υπάρχει κανένας λόγος ανησυχίας αρκεί να είστε ψύχραιμοι και να ακολουθήσετε τις οδηγίες μας για να βοηθήσετε το ζώο. Επίσης μην αναγκάζετε μια νυχτερίδα να κινείται άσκοπα γιατί καταναλώνει πολύ εύκολα το λίπος που χρειάζεται για τις ανάγκες της και εύκολα μπορεί να υποσιτιστεί και να πεθάνει.

ΝΥΧΤΕΡΙΔΑ

Οι νυχτερίδες την ημέρα πέφτουν σε ένα είδος λήθαργου. Αν δεν προλάβει για κάποιο λόγο να φτάσει στην κούρνια της, μπορεί να αποκοιμηθεί κρεμασμένη κάπου. Δεν έχει κανένα πρόβλημα και με το πρώτο σούρουπο θα φύγει για να συνεχίσει την ζωή της. Πρέπει όμως να βεβαιωθούμε ότι βρίσκεται αρκετά ψηλά και δεν μπορεί να την φτάσει κάποια γάτα ή άλλο ζώο.

Αν βρείτε μια νυχτερίδα στο έδαφος ( π.χ. στο μπαλκόνι σας) έχει σίγουρα κάποιο πρόβλημα (π.χ. της έχει επιτεθεί γάτα ή είναι μωρό, είτε είναι εξαντλημένη από ασιτία μετά από μετανάστευση ) και θα πρέπει να την πιάσουμε. Οι νυχτερίδες της Ευρώπης είναι όλες εντομοφάγες και η διατροφή τους είναι αρκετά δύσκολη. Σε μωρά νυχτερίδες μπορούμε να δώσουμε ζεστό κατσικίσιο γάλα.

ΝΥΧΤΕΡΙΔΑ

Πώς να την πιάσετε και τι να κάνετε:

  1. Βρίσκετε ένα μικρό κουτί (π.χ. παπουτσιών), του κάνετε μερικές μικρές τρύπες και με ένα πανί το σκεπάζετε, πιάνετε μαλακά το ντελικάτο αυτό ζώο και το τοποθετείτε μέσα.
  2. Κλείνετε καλά το κουτί, (μπορείτε και να το τοποθετήσετε και σε ένα δεύτερο μεγαλύτερο κουτί γιατί οι νυχτερίδες είναι πολύ ικανοί δραπέτες!
  3. Το κρατάτε σε ζεστό μέρος, μπορείτε να το βάλετε το κουτί πάνω σε ηλεκτρικό μαξιλάρι ή κουβέρτα.
  4. Αν είναι εύκολο καλό είναι να δώσετε στο ζώο που χειρίζεστε λίγο νερό με τη βοήθεια μας σύριγγας. Μπορεί να κείτεται μέρες ανήμπορο πριν το βρείτε και να έχει αφυδατωθεί.
  5. Αν δεν έχει δόντια είναι μωρό και μπορείτε να του δώσετε λίγο ΚΑΤΣΙΚΙΣΙΟ και μόνο γάλα ελαφρώς χλιαρό. Κάθε άλλο γάλα είναι βλαβερό.

Το πιο σημαντικό είναι να επικοινωνήστε το συντομότερο δυνατόν μαζί μας προκειμένου να μας περιγράψετε το ζώο που βρήκατε και την κατάσταση της υγείας του, ώστε να σας δώσουμε επιπλέον οδηγίες για τη δική σας ασφάλεια, αλλά την ορθή διαχείριση του ζώου έως ότου φτάσει το ζώο ασφαλές στα χέρια μας. Μην καθυστερείτε ακόμα και μερικά λεπτά καθυστέρησης μπορεί να καταστούν μοιραία για την πορεία του ζώου.